Vazelin Kullanımı Hakkında Bilgi

Vazelin Kullanımı Hakkında Bilgi

Vazelin Nedir?

Vazelin, 15-20 karbonlu hidrokarbonlardan meydana gelen bir petrol türevi karışımdır. Suda çözünme z ancak, eter ve terebentin yağında çözünür, alkol içinde ise az çözünür. Oda sıcaklığında katıdır ve 35-40 derece üstünde erimeye başlar.

Vazelin ilk kez 1870’te ” Petrol Jeli” adıyla piyasaya çıkmış olan bir krem türüdür. New York’lu kimyager Robert A. Chesebrough’un petrol kuyularında çalışan işçilerin ayağına yapışan bir maddenin, işçilerin ayağındaki yara ve çiziklere iyi geldiğini öğrenmesiyle, bu madde üzerinde çalışır ve Vazelini ayrıştırmayı başararak satışa sunar ( Vaseline markası ile )

Vazelin Nasıl Kullanılır? Vazelinin Faydaları Nelerdir?

Vazelin günümüzde hala tıp ve eczacılıkta kullanılır. Çeşitli merhem ve kozmetin ürünlerinin içerisinde bulunur. Deriyi tahriş etmeyen özelliği nedeniyle pek çok kozmetik ürününde birleştirici olarak kullanılır.

Vazelin cilde yumuşaklık sağlar ve ciltte oluşan hafif kesik ve çizikler için kullanılabilir. Topuk nasırları içinde yıllardır kullanılmaktadır ve nasırları yumuşatmaktadır.

El ve ayak çatlakları için, önce çatlak olan bölge sıcak suyla yıkanır ve durulandıktan sonra çatlak bölgelere bolca vazelinle masaj yapılır. Çatlayan dudaklar içinde bir miktar vazelini sürmek iyi gelmektedir.

Saç bakımı içinde kullanılır ve saça bir miktar sürülmesi halinde saçların kolayca taranmasını sağlamaktadır. Aynı zamanda kuru saçlar için faydalıdır. Saçlara parlaklık kazandırır.

Eğer tırnaklarda kırılma ve güçsüzlük varsa, tırnaklara sürülecek vazelin, tırnakların esnekliğini arttırarak kırılmalarını önleyebilecektir.

Vazelin, evde kullanılabilecek yardımcı ürünlerden birisidir. Duvar veya ahşap vs. boyama yaparken, boya bulaşılması istenmeyen yerlere bolca vazelin sürülür. Vazelinin sürüldüğü yerler boya geçirmediği için, boyama işlemi bittikten sonra bir bezle silinerek kolayca temizlenir.

Vazelin aynı zamanda, deri ceketlerin parlatılması için iyi bir çözümdür. Ayrıca, su geçirebilecek ayakkabılar, vazelinle cilalanırsa su geçirmediği görülecektir.

Özellikle saçlara yapışan sakızı çıkartmak için en iyi çözümlerden birisidir. Saça, ayakkabıya veya evde başka bir yere yapışan sakızı çıkartmak için sakızın bulunduğu yere bolca vazelin sürüldüğünde sakızın kolaylıkla alındığı görülmüştür.

Parfüm sıkılacak bölgeye bir miktar vazelin sürülüp, parfüm vazelinli bölgeye sıkılırsa, parfümün etkisi çok daha uzun sürecektir.

Uyarı: Aşırı derecede sürülürse, kir ve tozlar kolaylıkla toplayabilir. Ayrıca, özellikle yüz bölgesindeki cilde fazla uygulanması kırışıklıklara neden olabilir ve cildin hava almasını engelleyebilir. Bunun yanında vazelinden kaynaklı alerjik bir reaksiyon gözlenirse kullanımı durdurulmalı ve bir cilt doktoruna gidilmelidir.

Sağlıcakla Kalınız…..

Bir önceki yazımız olan Yaban Mersini Faydaları Hakkında başlıklı makalemizde blueberry ve yaban mersini hakkında bilgiler verilmektedir.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ