Saksıda Domates Yetiştirmek: Eşimle beraber emeklilik günlerimizde evimizde bahçecilik işlerine başladık. Yetistirdigimiz şeyler listesinin başında domates geliyordu. 1organik ailesine yaşadıklarımızı ve önerilerimizi anlatmak istiyorum.
Epey asitli ve kurtçuksuz kumlu toprağın cesurca üstesinden gelmeyi denedik. Klasik yollarla domates yetiştirmek ile hiçbir şey elde edemeyeceğimizi anlamamız biraz uzun sürdü ve saksıda Domates yetiştirmek için karar aldık. Saksıda domates yetiştirme çalışmalarımız sadece basit bir hobi değildi bizim için. İnada bitmişti artık. Tüm detayları düşündük ve saksıda Domates yetiştirmek hakkında yeni fikirler geliştirdik. Hele ki domates suyu kürü ile zayıflama haberleri tuzu biberi oldu. Çabamız küçük evrenimizde bir sistem haline dönüşmeye başladı.
Saksıda Domates yetiştirmek konusuna ilk olarak kil saksı ve yarım varil saksı ile başladık. İkisi de pratik olmadığını kanıtladı. Kil saksı suyu muhafaza etmek için fazla geniş, hareket ettirmek için fazla ağır ve temizlik konusunda tam bir baş belasıydı. Yarım variller ise daha hantaldı.
Tercihimiz 20’lik plastik saksı oldu ve altlığı oldu. Renkleri ve duruşları ile eski kil saksılara benziyordu. Tohumlarımızı memleketimizden hormonsuz olan yerli domateslerden aldık. Böylece sezonluk değil ömürlü olmasını istedik. Bugün bir çok bahçe işleri dükkanlarında cherry domates tohumları satılmaktadır. Başlangıç için saksıda Domates yetiştirmeye bunlarla başlayabilirsiniz.
Bizim saksıda Domates yetiştirmek isteyenler için bir kaç önerimiz var. Özellikle bahçede ya da balkonda domates yetiştirmek istiyorsanız.
Önerilerimiz:
1- Domatesleri kendi iyilikleri için kafesleyin. Telle sağlamlastirarak güç desteği sağlayabilirsiniz. Böcek kovucu file eklemek ise mükemmel domatesler elde etmenizi sağlar.
2-Suya geçiş yolu açın. Verdiğiniz su yavaş yavaş toprağa emilsin. Burada saksı direnajı için saksı altlığına çakıl taşları koyabilirsiniz. Biz öyle yaptık.
3-Suyla beraber toprak çamur olup akmasın diye dibine birbirine geçen tel koyabilirsiniz. Toprağı tutacaktır.
4-Yetişen dallardan keserek diğer saksılara ekerek ürünlerinizi çoğaltın. Her seferinde başarılı olamayabilirsiniz. İyi mahsul veren bir saksıdan dal keserek çoğaltmayı unutmayın.
5-Organik gübre satın alın ya da kendiniz yapın. Amacımız doğal domatesler elde etmek sonuçta : )
Önemli: Ayrıca Domates tohumlarını paket olarak almaktan ziyade Anadolu’da yetişen domatesinin çekirdeklerini bir peçete yahut kağıt havluya sarıp kurumasını bekleyin. En güzel tohumların ekim ayı ile mart ortasında olacağını unutmayın. Anadolu domatesinden bahsettiğimiz hem organik hemde GDO içermeyen domatesin verimliliği açısından önemlidir. Saf bir ırk domates olursa daha ziyade olacaktır.
Gübre içinse kuş gübresini tavsiye ediyoruz. Kanatlı hayvanların idrar yapma gibi bir durumları olmadıkları için tüm dışkılarını katı olarak çıkarırlar ve bitkilerin ana besin kaynağı olan Azot yönünden çok zengindirler. Azot ise bir protein artığıdır. Kısaca bitkilerimiz için bulunmaz bir kaynaktır.
Saksıda Domates yetiştirmek hakkında ki tecrübelerimizi bu başlık altında aktarmaya devam edeceğiz. Esen kalınız…
İlginizi Çekebilecek Yazılar:
Siyah Altın: Organik Tarımda kullanılan Solucanlar
Saksıda yetişmiş domateslerinizden fotoğraf var mı acaba?
Merhabalar, yazınız oldukça sade ve anlaşılır olmuş. Geçen sene bahçede sebze yetiştirmeye çalıştım ve cogunlukla elime yüzüme bulaştırdım. Bu sene daha minimal yetiştirmeye çalısıcam. Yazı için teşekkürler.
Benim domateslerin topragini degistrdim ve yapraklari gep sondu acaba tekrar canlanirmi ya:(
Domates kac gunde yetiser acaba
Merhaba verdiğiniz bilgileri okudum ben balkonuma saksılardan minyatür bi bahçe yaptım domates biber salatalık çilek soğan sarımsak fasulye biber diktim çilek domates salatalık biberi fide olarak aldım diktim bir aydır her akşam suluyorum balkonum fazla güneş görmüyor ama fideler boy vermeye başladı çilek meyvesini vermeye başladı umarım domates salatalık biberde meyvesini vermeye başlar hevesli hevesli bekliyorum bende
Domatesleri dediğiniz gibi ektim be su an yaklaşıl 50 adet saksım var eşe dosta satmaya başladım teşekkürler
verdiğiniz bi lgiler benim gibi hobicilere faydalı olacaktır teşekkürler
Ben balkonda tenekelee dometes ektim domatesler çiçek veriyor ama çiçekler geri kuruyor bu konuda bana yardımcı olacak biri varmı acaba ne yapabilirim
Kulak temizleme pamugunu her cicege birkackere dokundurarak asilama yapmaniz gerekiyor. Bu isi dogada arilar yapar.
tarım ilacı satanlarda vardır acem isimli mavi toz halinde cam sl sipreyi ile yapabilirsin domat çiçeklerine böcek girdigi icin kuruyup domat tutmazlar
saksıda domates bakıyorum bunun için en ideal toprak ne olmalı yani topraklarında çeşitleri varmı ?
Mrb bende hazır satılan fide aldım .içinde biraz fazla olduğu için ince uzun saksiya eksem olurmu bilmiyorum sizce ne yapmam gerek olur mu tutatarmi. Annem olmaz diyor ama yazınızı görünce danışmak istedim. Benim aldım yerli köy domatesi. Bilgilendirirseniz sevinirim.iyi günler
Bende uzun saksıya ekiyorum oluyor
..Bakarsanız sizinki de olur…Ama aralıklı ve biraz derin dikin
şuanda 23 marttayız bir kaç gün içerisinde domates eksem acaba yetişirmi yoksa geçmi kaldım bilgi verirmisiniz ona göre başliycam
Bulundugunuz yere bbaglı ornegın istanbulda nisanın yarısından sonran uygundur soguklar bıtınce yani
bende heveslendim bu sene ektim bakalım nolacak ☺
Merhaba ben de oragnik sebze üretimine çok meraklıyım yazdığını öneriler ile domates fideleri aldım başlayacağım umarım süper ama süper domateslerim olur
Bizi de haberdar edersin dimi??